sâmbătă, 11 decembrie 2010

Stii ce teren cumperi?


V-ati hotarat sa cumparati un teren, va voi prezenta cateva secrete din comertul cu terenuri.

1. Terenul dorit trebuie sa fie incadrat in Planul de urbanizare zonal (PUZ)

2. O atentie deosebita trebuie acordata utilitatilor din zona (curent, gaz, apa) si a timpului in care este posibil ca utilitatile sa ajunga la dvs.

3. In Extrasul de carte funciara (CF) la capitolul Sarcini trebuie sa fie trecut FARA

4. In cazul in care parcela respectiva a fost scoasa din circuitul agricol si pe CF scrie la nrumarul topografic Cc inaintea Curti constructii, o casa se poate construi doar pe teren scos din circuitul agricol.

5. Daca proprietarul are scos un Certificat de Urbanism (CU), verificati ce vi se permite sa construiti pe teren (tip constructie, regim de inaltime ...), daca proprietarul terenului nu are CU este recomandat sa cereti scoaterea lui pentru a evita eventuale probleme in obtinerea Autorizatiei de constructie.

6. Atentie la liniile de inalta tensiune, nu se poate construi la mai putin de 100 m de ele datorita influentei acestora.

7. In cazul in care nu exista utilitati la teren, dar urmeaza sa vina in viitorul apropiat verificati ce sume aveti de achitat la Primarie pentru apa, gaz, canal si sa le negiati din pretul terenului.

8. Daca faceti un precontract cu proprietarul prin care ii achitati un avans de 2-3% din valoarea terenului, acest contract se poate face scris de mana sau in cazul in care ati luat terenul prin intermediul unei agentii, prin aceasta. Contractul trebuie facut la un notar. Fiti foarte atent la clauzele trecute in contract, foarte multe persoane pierd avansul dat de 2-3% daca se razgandesc si nu mai cumpara terenul respectiv.

9. Solicitati vanzatorului sa faca o ridicare topografica cu trasarea limitelor proprietatii.

10. In cazul in care mai sunt utilitati de platit la Primarie, acestea pot fi scazute din pretul terenului.

Un comentariu:

  1. Atat de multe lucruri care trebuiesc luate in seama... Si totusi, odata parcurse aceste etape, suntem siguri ca am facut ceea ce trebuie si ne scutim de griji, o viata, poate !

    RăspundețiȘtergere