duminică, 19 decembrie 2010

In cautarea spiritului de Craciun


Imi amintesc cu drag de anii cand pregateam cu fratele meu ornamentele pentru Craciun din hartie creponata. Stiind ca am fabricat noi ornamentele, chiar daca nu aratau spectaculos de bine, ne bucuram foarte mult si simteam spiritul Craciunului. Cu trecerea anilor am inceput sa cumparam ornamentele din comert, foarte frumoase cei drept, dar care analizand acum, au alungat putin din acel spirit. Frumusetea bradului nu consta in luxul cu care este impodobit, ci in bucuria copiilor cand il privesc.

Tin minte ca s-a intamplat in cativa ani sa pregatim ornamentele impreuna cu parintii, cat de frumos era faptul ca luam parte impreuna la amenajarea bradului. Astazi majoritatea parintilor sunt in goana dupa bani pentru a asigura un viitor mai bun copiilor, dar e pacat ca nu mai alearga dupa asigurarea sentimentului de iubire sufleteasca, nu materiala. Copiii au nevoie de asigurarea sentimentulu de iubire. Decat sa caute tata trei ore prin oras un cadou, mai bine preferam sa petrecem impreuna acele trei ore, pregatind impreuna ornamentele pentru bradul de Craciun. Pe parcursul anului de cate ori are ocazia un copil sa participe la o activitate distractiva impreuna cu parintii sai?

Va doresc un Craciun plin de iubire alaturi de cei dragi!

sâmbătă, 11 decembrie 2010

Asa obtii autorizatia de constructie pe cont propriu


Dupa ce te bucuri de achizitia terenului sau de mostenirea primita, te inarmezi cu rabdare si faci urmatorii pasi spre constructia casei mult visate:

1. Faci un dosar care sa contina actele de proprietate, Schita cadastrala, Extras de carte funciara (intabulare), Planul de urbanism.

2. Cu dosarul mergi la Registratura Primarie si completezi o Cerere tip pentru eliberarea Certificatului de urbanism, pentru completarea dosarului. Dupa ce depui dosarul astepti maxim 30 de zile pentru a obtine Certificatul de Urbanism.

3. Pana primesti Certificatul de urbanism, trebuie sa obtii Ridicarea topografica si Studiul geotehnic.

4. Au trecut si 30 de zile, acum mai faci un dosar care trebuie sa contina: Ridicare topografica, Studiu geotehnic, Certificat de urbanism, actele de proprietate, Schita cadastrala, Extras de carte funciara(intabulare), Plan de incadrarare in zona si fotografii sau desene cu modelul casei dorit si mergi cu el la o firma de arhitectura.

5. Documentele pentru obtinerea avizelor solicitate prin Certificatul de urbanism se depun la institutiile respective pentru obtinerea avizelor.

6. Mai faci un dosar care sa contina avizele obtinute, Proiect autorizatie constructie in trei exemplare, Cerere tip pentru eliberare autorizatie de constructie. Dosarul completat il depui la Primarie.

7. Dupa alte 30 de zile obtii Autorizatia de constructie. Cu Autorizatia de constructie si Proiectul tehnic de executie obtinut de firma de arhitecuta poti sa incepi constructia casei cu o firma de constructii sau in regie proprie.

* Daca nu aveti timp si rabdare sa parcurgeti singuri acesti pasi, sunt firme de constructii sau de arhitectura care va ajuta in lupta cu birocratia.

Mult succes!

Stii ce teren cumperi?


V-ati hotarat sa cumparati un teren, va voi prezenta cateva secrete din comertul cu terenuri.

1. Terenul dorit trebuie sa fie incadrat in Planul de urbanizare zonal (PUZ)

2. O atentie deosebita trebuie acordata utilitatilor din zona (curent, gaz, apa) si a timpului in care este posibil ca utilitatile sa ajunga la dvs.

3. In Extrasul de carte funciara (CF) la capitolul Sarcini trebuie sa fie trecut FARA

4. In cazul in care parcela respectiva a fost scoasa din circuitul agricol si pe CF scrie la nrumarul topografic Cc inaintea Curti constructii, o casa se poate construi doar pe teren scos din circuitul agricol.

5. Daca proprietarul are scos un Certificat de Urbanism (CU), verificati ce vi se permite sa construiti pe teren (tip constructie, regim de inaltime ...), daca proprietarul terenului nu are CU este recomandat sa cereti scoaterea lui pentru a evita eventuale probleme in obtinerea Autorizatiei de constructie.

6. Atentie la liniile de inalta tensiune, nu se poate construi la mai putin de 100 m de ele datorita influentei acestora.

7. In cazul in care nu exista utilitati la teren, dar urmeaza sa vina in viitorul apropiat verificati ce sume aveti de achitat la Primarie pentru apa, gaz, canal si sa le negiati din pretul terenului.

8. Daca faceti un precontract cu proprietarul prin care ii achitati un avans de 2-3% din valoarea terenului, acest contract se poate face scris de mana sau in cazul in care ati luat terenul prin intermediul unei agentii, prin aceasta. Contractul trebuie facut la un notar. Fiti foarte atent la clauzele trecute in contract, foarte multe persoane pierd avansul dat de 2-3% daca se razgandesc si nu mai cumpara terenul respectiv.

9. Solicitati vanzatorului sa faca o ridicare topografica cu trasarea limitelor proprietatii.

10. In cazul in care mai sunt utilitati de platit la Primarie, acestea pot fi scazute din pretul terenului.

sâmbătă, 4 decembrie 2010

De ce eficienta energetica?


In acest blog o sa acord o mare atentie acestui subiect, deoarece am observat ca problema eficientei energetice este putin ignorata atunci cand se construieste o casa de la zero sau cand se reabiliteaza termic o locuinta. Sub motivatia ca este scumpa reabilitarea termica, se face rabat la calitate si pentru o diferenta de bani care poate fi amortizata in cativa ani, se face o treaba de mantuiala. Pentru o casa de 100mp parter plus mansarda se poate plati in lunile de iarna 800 RON, 500RON sau 250 RON. Diferenta consta in gradul de termoizolare al locuintei. Tu cat vrei sa platesti?

În prezent, clădirea este considerată ca un organism într-o evoluţie continuă, care în timp trebuie tratat, reabilitat şi modernizat pentru a corespunde exigenţelor stabilite de utilizator într-o anumită etapă. De mare actualitate sunt analizele şi intervenţiile legate de economia de energie în condiţiile asigurării unor condiţii de confort corespunzătoare. Acest aspect a fost denumit eficientizarea energetică a clădirii. În paralel cu reducerea necesarului de energie, se realizează două obiective importante ale dezvoltării durabile, şi anume, economia de resurse primare şi reducerea emisiilor poluante în mediul înconjurător.

Sporirea eficienţei energetice se poate realiza pe mai multe căi, de la educarea utilizatorilor clădirii în spiritul economiei de energie, la intervenţii ce sunt la îndemâna multora şi până la efectuarea unei expertize şi a unui audit energetic în urma cărora experţii va recomandă o serie de soluţii tehnice de modernizare. Aceste soluţii depind de tipul, vechimea şi destinaţia clădirilor şi se constituie în ceea ce se numeşte reabilitarea sau modernizarea clădirii.

Reabilitarea/modernizarea termică a unei clădiri reprezintă îmbunătăţirea ei în scopul menţinerii căldurii la interior. Aceasta presupune adăugarea de izolaţie termică, etanşarea, îmbunătăţirea sau chiar înlocuirea ferestrelor şi a uşilor, precum şi îmbunătăţirea echipamentelor şi instalaţiilor cu care este dotată clădirea. Reabilitarea termică înseamnă şi implementarea de măsuri de eficienţă energetică în toate activităţile de renovare şi reparaţii ale clădirii.

Eficientizarea energetică a clădirilor reprezintă o prioritate de prim rang, având în vedere slaba calitatea a majorităţii construcţiilor existente, fie vechi, fie ieftine. Pe de altă parte, costurile legate de reabilitarea termică a unei clădiri sunt mai mici decât costurile legate de instalarea unei capacităţi suplimentare de energie termică pentru încălzire.



Pe parcurs o sa adaug tot ce gasesc util in materie de eficienta energetica si tot ce apare nou in domeniu. Acest subiect ma pasioneaza foarte mult, asa ca o sa ma straduiesc sa va ofer informatii utile la zi.